Gebitsbehandeling

Belang van een gebitsbehandeling

Paardentanden groeien zo'n 3 à 4 mm per jaar in lengte. Normaal gesproken wordt deze lengte door het vele kauwen "constant" gehouden. Echter, de bovenkaak van het paard is breder dan de onderkaak. Hierdoor ontstaan scherpe randen aan de wangzijde van de bovenkiezen en aan de tongzijde van de onderkiezen. Deze zogeheten glazuurpunten kunnen schade aanrichten aan de wangen en de tong. Dit kan ongemak veroorzaken tijdens het eten, maar ook tijdens het rijden. Eetproblemen die kunnen opvallen zijn o.a. langzamer eten, proppen maken van hooi/kuil en/of voer uit de mond laten vallen. Ook kunnen problemen gaan ontstaan tijdens het rijden. Denk hierbij aan een ongelijke buiging, onrustige aanleuning, open mond en/of het kantelen van het hoofd. Verder kan opvallen dat het paard gaat vermageren, een ontstekingsgeur uit de mond en/of neus geroken wordt en er kan (eenzijdige) neusuitvloeiing aanwezig zijn.

Om deze problemen te voorkomen is een jaarlijkse controle en behandeling noodzakelijk. Bij jonge paarden (i.v.m. het wisselen van de tanden en kiezen) en paarden met een "probleemgebit" is zelfs vaker behandelen noodzakelijk.

"In de natuur gaan paarden ook niet naar de tandarts" is een opmerking die ik nog regelmatig hoor. Paarden in de natuur hebben echter een veel gevarieerder dieet (denk aan verschillende takjes, grassen), waardoor de tanden en kiezen veel regelmatiger slijten en minder scherp worden. Wij geven veel minder gevarieerd voer aan onze paarden (hooi, gras, brok, muesli), waardoor de tanden en kiezen veel scherper kunnen worden.

Een tweede verschil is dat paarden in de natuur de hele dag door kunnen eten en malen. Dit in tegenstelling tot onze paarden die over het algemeen maximaal 4 vaste voerbeurten krijgen.

Bovendien vragen en verwachten wij van alles van onze paarden, denk hierbij aan verschillende bitten en rijtechnieken. Hierdoor is het nog belangrijker dat de mond van het paard zo optimaal mogelijk gehouden wordt.

Werkwijze bij een gebitsbehandeling

Ik vind het erg belangrijk dat een paard geen stres ondervindt van de behandeling en volledig ontspannen is. Daarom krijgt het paard altijd een sedatie. Vooraf aan de sedatie luister ik naar het hart van uw paard. De sedatie bestaat uit twee middelen. Het eerste middel zorgt voor ontspanning van de spieren. Het tweede middel zorgt ervoor dat het paard rust ervaart in het hoofd en is tevens pijnstillend. Hierdoor zal het paard zo min mogelijk ongemak ervaren van de gebitsbehandeling.

De sedatie werkt binnen enkele minuten, waarna de behandeling kan beginnen. Ik zal checken of het paard belemmeringen ondervindt tijdens de maalbewegingen en tijdens het bewegen van de kaken van voor naar achter. Bedenk dat, als uw paard in aanleuning gaat lopen, de onderkaak naar voren schuift. En ook bij de buiging naar links en rechts "volgt" het paard de onderkaak. Vaak kan ik al aan het gebit zien met welke buiging het paard moeite heeft.

Tijdens de gebitsbehandeling zorg ik voor een optimale balans tussen de snijtanden, de kiezen en het kaakgewricht. Ik doe een snijtandcorrectie en verwijder alle haken en ongelijkheden van de kiezen. Als er door deze ongelijkheden diastema's (ruimten tussen de kiezen, ook wel "pockets" genoemd) zijn ontstaan, zal ik deze met een speciale vloeistof schoonspoelen. Deze uitgebreide behandeling is erop gericht om een optimale kauwslag en aanleuning te kunnen krijgen, zodat het paard hierbij geen belemmeringen ondervindt. 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008, die via deze website geprint kunnen worden. 

©2021 Paardenarts Rick Nicolai, Edelstenenbaan 95, 3402 XC  IJsselstein.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website.